Ново издание на Изложбата на гоблени „Картини с игла и конец“ по повод 8-ми март – Международния ден на жената

В навечерието на 8-ми март – Международния ден на жената в Градската художествена галерия беше открито единадесетото издание на изложбата „Картини с игла и конец“, организирана от екипа на НЧ „Ал. Константинов 1884″.

Това е единствената по рода си експозиция на гоблени в Провадия. Изложбата се провежда всяка пролет от 2003 година. През годините изданията на изложбата се радват на голяма популярност и безброй посетители запленени от това изкуство. Майсторите на везаното платно са от всички възрасти – жени, мъже и деца.

В изложените гоблени изобилстват различни сюжети – библейски, пейзажни, натюрморти, портрети и животни. В тазгодишното издание участниците са 14 майстори на бродерията с 61 гоблени, като г-жа Савина  Харизанова представя 19 гоблена, диамантени гоблени, а така също и техниката „плъстене“.

 

Оригиналните изделия разкриват творческите умения и въображението на провадийските жени при изработването им чрез различни приложни техники.

Талантливите деца от ДМШ „Св. Обретенов” от класа по пиано и класа по духови инструменти с преподаватели г-жа Даринка Таракчиева и г-н Петър Трайков, Александър и Димо, поздравиха всички участници и гости с прекрасните си изпълнения на пиано и саксофон. Александър изпълни „Песен” от Веселин Стоянов и „Игра” от  Парашкев Хаджиев, а Димо – „Сент Луи Блус”. Използвахме случая да подкрепим Алекс и да му пожелаем много успех, защото му предстои отговорната задача да представи читалището и Провадия на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ Провадия 2024, който ще се състои в началото на април.

Водещата Камелия Трайкова се обърна към участничките с думите: „Поклон пред вашия труд, нека има повече такива творения, нека са благословени ръцете ви, провадийски трудови жени, творящи и даващи ни вълшебства…за да ни има! И пожела успех на единадесетото издание на Изложбата „Картини с ига и конец“ Провадия 2024.

Експозицията бихте могли да разгледате в рамките на работния ден в галерията до 5 април 2024 г. включително, с любезното съдействие на уредника г-н Йордан Йорданов.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *