Уроци за доброто – представяне на сборника „Разкази на СПАСЕНИТЕ“

В топлата февруарска вечер зала „Голяма приемна“ в Ламбовата къща се оказа тясна за всички приятели, близки, съмишленици и гости на организаторите на събитието и авторите на сборника „Разкази на СПАСЕНИТЕ“ Капка Влаева, Марта Радева и Владислав Киряков. 

Срещата откри секретарят на Читалището Силвия Боева, приветства присъстващите и  представи „разказвачите“ на истории за доброто Капка Влаева, Марта Радева и Руска Йорданова. Историите са вдъхновени от различни четириноги, с които са се срещали по един или друг начин през годините – техни или чужди домашни любимци, бездомни животни. Техните съдби са докоснали  творците и са ги провокирали да разкажат историите им. Пред вас е книга, чиито автори не само разказват за любовта си към нашите малки събратя – животните, но и правят всичко възможно, за да се грижат за тях. Капка Влаева е учителка на малки ученици, създател и председател на Сдружение „Безценни приятели“, спасяващо изпаднали в беда кучета и котета. В него, заедно с други учители, млади ветеринарни лекари и фелдшери, членуват художничката Руска Йорданова, учителка по изобразително изкуство, и младият философ Владислав Киряков. Всички те всеотдайно и самоотвержено се грижат за бездомните животни. Ето защо разказите тук не са измислени, а може да се каже – изстрадани. 

Марта Радева сподели, че появата на книгата се дължи в най-голяма степен на отсъстващия (поради заболяване) Владислав Киряков. А той се е вдъхновил именно от разказите на Капка Влаева, в които главен герой е духчето Невидимко, и е убедил и самата нея да предостави три от своите текстове. Направил е старателна подборка и измежду своите прозаични творби, посветени на животни, подредил е и е редактирал текстовете. С художественото оформление от Руска Йорданова и нейните ученици книгата е придобила завършен вид. Младият философ Владислав Киряков много е държал заглавието да бъде „Разкази НА спасените“ (а не: за спасените), поради убеждението си, че спасявайки, ти спасяваш и себе си. Марта Радева благодари за съдействието и подкрепата на Издателство „Многоточие“, на Организационния комитет на Националния конкурс „Цончо Родев“, на организаторите от Читалището и библиотеката, а също и на всички присъстващи спасители на животните от Сдружение „Безценни приятели“ и на останалите добри хора, които тя нарече смели. Смелостта им свърза с волята да гледат на безсловесните същества като на свои по-малки братя, от които могат да се научат на безрезервна обич, а не като на нещо второстепенно и непълноценно. Тя цитира по памет откъс от писмото на индианския вожд Сиатъл до американския президент Франклин Пиърс (1854 г.): „Ако животните изчезнат, човечеството ще умре от велика самота на духа. Няма нещо, случило се на животните, което да не сполети след това и хората“.

Капка Влаева и Камелия Трайкова прочетоха откъси от разказите „Котките при които живяхме“ и „В очите на живота“. А Руска Йорданова и Силвия Боева прочетоха вдъхновяващите, пропити с дълбока емпатия  текстове на Владислав Киряков.

Водещата изказа своето уважение и респект към всички, които всеотдайно и безкористно се грижат за бездомните животни, и специално към екипа на Ветеринарна аптека и кабинет „Промед“, начело с д-р Боряна Маринова, доброволците Ваня Радионова, Зюмбюл Иванова, Диляна Христова, Нели Петрова, Николай Камбуров и още много … (не всички добри хора познаваме лично).

Събитието уважиха с присъствието си кметът на Община Провадия Димо Димов и зам.-кметът Свилена Иванова, които връчиха поздравителни адреси на авторите, цветя и балони за децата, илюстрирали книжката. Цветя, поздравления и подаръци получиха творците – от организаторите и развълнуваните гости.

За приятната атмосфера на събитието приносът беше и на Симона Влаева и Николай Камбуров, възпитаници на ДМШ „Св. Обретенов“. На финала прозвуча музиката от емблематичния филм „Хачико“, изпълнена на пианото от Симона. 
За медията и звука се погрижиха Мария Добрева и Петър Трайков.
Събитието беше организирано от екипа на НЧ „Алеко Константинов 1884“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *