Денят на българското кино бе отбелязан в Читалището

За втора поредна година Библиотека „Цончо Родев” към НЧ „Алеко Константинов 1884” отбеляза Деня на българското кино.

Преди началото на събитието, членовете на КП „Овеч” – Провадия с председател Лиляна Иванова се поклониха пред паметника на Щастливеца и засвидетелстваха своето уважение и признателност към делото му! Цветя бяха поднесени и от екипа на Читалището.

На този ден преди 109 години – през 1915 г., в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“, на родоначалника на българското кино режисьора Васил Гендов. През 2005 година с постановление на Министерския съвет 13 януари е обявен за ден на българското кино. По традиция ежегодно той се отбелязва с прожекции на български филми.

Всички участници и гости на събитието се насладиха на прожекцията на един емблематичен филм, толкова любим на българския зрител – „Сиромашко лято”. Филмът разглежда проблеми, които и днес се оказват важни и значими за всеки българин. Един безупречно подбран актьорски състав – Георги Парцалев, Татяна Лолова, Леда Тасева, Иван Кондов, Домна Ганева и мн. др, една прекрасна, незабравима музика на композитора Борис Карадимчев и една обикновена, но незабравима история по сценарий на Братя Мормареви. Един шедьовър на българското кино, който през 2023 г. чества своя 50 годишен юбилей.

На чаша чай и сладки, в студения януарски ден, нашите гости изгледаха филма на интерактивния мулти -тъч LED дисплей.

Камелия Трайкова

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *