На тържествена церемония бяха обявени отличените участници в Шестото издание на Националния конкурс за исторически разказ и есе „Цончо Родев“ Провадия 2023

Националният конкурс за исторически разказ и есе на тема „Изпитание“ е учреден по идея на родения в Провадия талантлив и много четен от юношите  през втората половина на 20 век автор на исторически романи Цончо Родев. В разговор с мен през 2004 г. той попита дали ми се струва добра идеята да учредим конкурс за децата и юношите на Провадия, за да им помогнем да развият заложбите си. Да спасим талантливите и интелигентни млади провадийчета от комплексите, че щом живеят в малък град, ще им бъде трудно да постигнат каквото и да било. Заедно с Антоанета Георгиева (отдел „Култура“ към Общината), със секретаря на читалището Силвия Боева и с още няколко местни литератори и историци прегърнахме тази идея и конкурсът се провежда от 2005, всяка нечетна година.
В журито продължават да бъдат Антоанета Георгиева (отдел Култура към Община Провадия), Марта Радева, (преподавателка по български език и литература), Сия Васева (историк, бивш директор на СУ „Димитър Благоев“, гр. Провадия и журналистка, която е работила за в. „Народно дело“), Нели Евтимова (учителка по български език и литература). През годините в журито са били и литераторките Рада Василева и Валентина Кирова. До 2011 година и самият Цончо Родев четеше творбите и изразяваше мнението си за тях, а при награждаването даваше шеговити и колоритни съвети на пишещите деца. С негово съгласие, малко преди да си отиде, превърнахме конкурса в национален. До 2020  година (преди и тя да си отиде) пращахме подборка от най-добрите разкази и на съпругата му Надежда Родева, тя самата присъстваше на награждаването и възхищаваше гостите с красотата и достолепието на своите 90 години, с излъчването на интелигентност и благородство.
Изискването към младите автори (от 14 до 35 години) е да разкажат или разсъждават за изпитание, пред което народът ни или наши сънародници са били изправени; сюжетът на разказите да се развива на фона на историческо събитие. Самият Цончо Родев (чиито романи и повести се отличават с изключителна историческа достоверност, почиваща на много прочетени и осмислени документи) казваше шеговито, че иска да бъдат отличени млади хора, които пишат не за това как „Иванчо целунал Марийка“, а които умеят да се справят с по-трудното – с исторически разказ или есе. През годините – и докато писателят беше с нас, и след това, се стремяхме да бъдем верни на този негов завет. Вече две издания дистанционен председател на журито е поетът Бойко Ламбовски, а от тази година – и Светлана Стойчева – Андерсон. Всички работим напълно безкористно, без хонорар. Всичките 20 хиляди лева, които Цончо Родев остави в завещанието си за конкурса, използваме единствено за наградите и за разходи по пътуването и нощуването на участниците.
Като наша съгражданка, Йовка Йовчева направи няколко предавания по Дарик за конкурса, допринасяше за популяризирането му. Ето защо решихме да присъдим и специална награда на нейно име.
 
Награждаването се случи на 29 септември 2023 г. от 17.30 часа в Ламбовата къща. Две от наградените млади участнички бяха дошли от София (първата награда – Александра Зонкова и една от специалните – Евгения Драгомирова), две от Варна (втората награда при учениците – Полина Живкова от Четвърта езикова гимназия и наградената млада учителка Радослава Юлиянова), Елиф Танерова от СУ „Димитър Благоев – от Провадия. Наградите за останалите участници през следващата седмица ще отпътуват за София, Варна, Сливен, Попово, село Литаково. Наред с паричните награди и грамотите и цветята всички участници получиха и книгите на Цончо Родев „Една торба ключове“ и „Афоризми, сентенции, размишления, задявки“, а специалните награди, заедно с първите и вторите  – и луксозното издание на  преиздадения съвсем наскоро роман на Цончо Родев „Изпитание“.
Освен с тържественост церемонията се отличаваше и със силен емоционален заряд, за който се бяха погрижили Антоанета Георгиева от Отдел Култура към Община Провадия, секретарят на НЧ „Алеко Константинов Силвия Боева и Марта Радева, преподавател в НБУ, пазителка на паметта за писателя Цончо Родев. 
Присъстваха майката и братът на рано напусналата ни журналистка Йовка Йовчева, приятели и близки на наградените, учители, библиотекари, общественици и любители на словото от гр. Провадия. Прозвуча откъс от последното интервю на Йовка Йовчева за Петото издание на конкурса, през 2021 г. Бяха прочетени разказите на трима от отличените – с първа и със специалните награди. Марта Радева представи свой документален разказ за живота и непреходната духовност, която Цончо и Надежда Родеви завещаха на родния си град, а също и кратки анотации за всяко едно от наградените произведения. Музикални изпълнения – на тромпет (Николай Камбуров), на пиано (Емил Иванов) и соло изпълнение на младата певица (също сред наградените участници) Полина Живкова, допълниха атмосферата на тази празнична вечер в почит на талантите, които вече са в отвъдното; и за подкрепа на правещите първите си стъпки в изкуството млади таланти.

Марта Радева

 

Класиране:

Първа възрастова група (14 – 19 г.):

Първа награда – не се присъжда

Втора награда (150 лева) – „Изпитанието да бъдеш българин днес“ – Полина Живкова, 11 клас, Четвърта езикова гимназия, град Варна 

Трета награда (100 лева) – „Изпитание 06.09.1885“ – Елиф Танерова, 11 клас, СУ „Димитър Благоев“ – гр. Провадия, рък. Милена Колева 

Поощрения (50 лева):

1.„Когато баба запее“ – Симона Василева, Сливен, ППМГ „Добри Чинтулов“ 10 клас, рък. Марияна Милева 

2.„Почернени семейства и бащи герои“ – Лариса Николаева, 9 клас, гр. Попово, рък. Владимир Иванов Стойков; ПГСС 

3.„Винаги в сърцето ми“ – Хелин Хасанова, 8 клас, Хуманитарна гимназия, гр. Варна, рък. Таня Величкова 

Втора възрастова група (20-35 г.):

Първа награда:  „Просвещение“ (300 лева) – Александра Зонкова, София 

Втора награда: „Лоша поличба“ (200 лева) – Руслана Иванова, с. Литаково, Ботевград 

Трета награда: не се присъжда

Специална награда „Йовка Йовчева“  на Дарик радио, в размер на 300 лева – разказът „Наследник“ – Евгения Драгомирова, София  Парите са осигурени чрез Константин Вълков – програмен директор на „Дарик“, а разказът е избран от преподавателката в СУ „Климент Охридски“ и в НАТФИЗ проф. Светлана Стойчева – Андерсон.

Специална награда от Георги Станоилов  и Георги Ненов (Подкаст „Свръхчовекът“), София, издатели на книгите на Цончо Родев: за цялостно представяне (за разказите „Поп Кръстьо“ и „Цветя за мъртвите“ , в размер на 200 лева –  на Мария Златева, София

Поощрения (50 лева):

1. „Изпитание“ – Радослава Юлиянова, Варна 

2. „Дървото с добрия и с лошия плод“ – Димитринка Иванова 

Благодарим на всички участници и техните ръководители!

До нови срещи през 2025 година!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *