Възрастните хора от Клуб на пенсионера „Овеч“ – Провадия дариха препис на Паисиевата история на Библиотека „Цончо Родев“

Хората от „златната“ възраст от Клуб „Овеч” гр. Провадия с председател Лиляна Иванова, преписаха „История славянобългарска” в чест на паметните дати свързани с Паисий Хилендарски и тържествено я предадоха на съхранение в Библиотека „Цончо Родев“ към НЧ „Ал. Константинов 1884“. Инициативата е съвместна с библиотеката и започна на 2 ноември 2022 г., когато се навършиха 300 години от рождението на Паисий, 60 години от канонизацията и 260 години от написването на История славянобългарска. Сред участниците в родолюбивата проява са Лиляна Иванова, Лиляна Янкова, Веска Димитрова, Маргарита Минева, Юлия Кацарска, Росица Михалева, Станка Кунева, Иванка Димитрова и Гинка Димитрова.
В навечерието на 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянските първоучители Кирил и Методий, екипът на НЧ „Ал.Константинов1884“, поднесе своите благодарности към всички участници в тази патриотична инициатива, която се превърна в своеобразен празник. Думите на Паисий са важни и днес, те са послание към поколенията, че е нужно да познаваме миналото си като народ,.
История славянобългарска е забележителна книга. Чрез нея Паисий вдъхва сили, вяра, гордост, патриотизъм и народно самосъзнание в поробения български народ! – изтъкна председателката на клуба Лиляна Иванова.
Така преписът вече заема важно място в експозицията на читалищната библиотека и всеки гражданин може да се запознае с прекрасната инициатива на възрастните от Клуб на пенсионера „Овеч“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *