С награди за Група „Sunlight“ и Народен хор „Келара“ приключи първият Национален фестивал на читалищните хорове и групи в Добрич

Много отличия получиха участниците в първия Национален фестивал на читалищните хорове и вокални групи. Награждаването се състоя в пиано бар „Акцент“ в Добрич.
Журито с председател Славил Димитров – диригент и председател на Българския хоров съюз, и членове Петя Колева – продуцент, вокален педагог и артистичен директор на „Ла Кахита Музикал де Малага“ Испания, Ценко Минкин – композитор и председател на Съюза на българските композитори (СБК), и Силва Налбантян-Хачерян – представител на Министерството на културата, класира единадесет групи и трима индивидуални изпълнители в общо седем категории.
Доайените сред музикалните педагози в нашия град Тодорка Михова и Петър Трайков представиха в Добрич внимателно подбран репертоар и отлично подготвени певци и музиканти от двете формации – Народен хор „Келара“ и Група „Sunlight“.
Женския народен хор „Керала“ стана първи в категорията „Фолклорни хорове“, а бандата „Sunlight“ спечели отличие в категория „Вокално-инструментални групи“ и покана от музикалния продуцент Петя Колева за концерт в испанския град Малага.
Артистичният директор на испанския фестивал г-жа Петя Колева благодари на всички участници за положения труд. „Вдъхновяващо е, че ви има, че правите това, което правите, и че се забавлявате. Особената ми благодарност е към най-възрастните участници на този фестивал, защото благодарение на предните поколения ние в момента можем да пеем, да танцуваме и да имаме традиции“ – каза тя.
Своята признателност изрази и г-н Ценко Минкин: „Благодаря на всички вас, които правите музиката на българската земя да звучи и днес с гордост можем да изпеем „Родна песен нас навек ни свързва“. Желая ви светли бъднини във вашето поприще – не само житейско, но и творческо, и бих искал все повече да се виждаме с песен на уста“. 
Искрени поздравления към талантливите певци и музиканти, и към техните ръководители за достойното представяне на Читалището и Провадия. Желаем Ви здраве, вдъхновение, енергия, много участия,  и да продължавате да ни радвате с творчеството и високия си дух!
Благодарим Ви!

През творческия сезон колективите реализират подготовката си по Проект „Жива творческа дейност в НЧ „Алеко Константинов 1884“ – Програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ „Култура“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *