Изложба на гоблени „Картини с игла и конец“ е експонирана в Художествената галерия в Провадия

На първа пролет 23 март 2022 г. от 18:00 ч. в Художествената галерия се откри деветото издание на изложбата на гоблени „Картини с игла и конец“, организирана от екипа на Читалище „Ал. Константинов 1884” гр. Провадия.
В експозицията  са  включени около петдесет гоблена , изработени от сръчните ръце на  четиринадесет участници от Провадия, претворили картини с библейски мотиви и битови сюжети, хора, цветя и животни. Много от участниците представиха и навлязлата през последните няколко години нова техника т.н. „диамантени гоблени“. Интерес предизвикаха и великденски бродирани яйца, картичките с мотив българска шевица и  плетива на една кука. В тазгодишната изложба отново беше използвана вълната като изразно средство и материал за творчество чрез техниката „плъстене“ или „мокър филц“.
Водеща на събитието беше госпожа Камелия Трайкова от екипа на организаторите. В галерията звучаха евъргрийни, подбрани от Петър Трайков, а фотографиите от събитието дължим на Цветан Костов.
Всички участници в изложбата получиха грамоти и цветя с пожелание  да са здрави, обичани и ценени, да имат много поводи за радост, удовлетворение и усмивки, да ги споделят с любимите си хора и да отделят достатъчно време за хобито си.
На томбола беше изтеглена и специалната награда – гоблен, а печелившия е Женя Димитрова, която неведнъж е участвала в нашите изложби.
На откриването на изложбата присъстваха кмета на община Провадия инж. Жоро Илчев, зам.-кмета инж. Севим Мустафа, граждани, много близки и приятели на участниците. Изказваме нашата благодарност към уредника на галерията Йордан Йорданов за съдействието и гостоприемството.
Експонатите ще останат изложени до 10 април 2022 г., по време на 27–я НК „Св. Обретенов“, за да се насладят на майсторството на провадийските гобленари и гостите, които ще посетят града. Не пропускайте да се насладите на прекрасните „картини с игла и конец“ или пък да си закупите от експонатите на изложбата!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *