Четем „Алиса в страната на чудесата“ и отбелязваме 190 години от рождението на автора на книгата Луис Карол

✔📚С децата от II а и II б клас на Второ основно училище „Иван Вазов“ четем „Алиса в страната на чудесата“ и отбелязваме 190 години от рождението на автора на книгата Луис Карол.
✔📚За писателя:
Луис Карол е роден на 27 януари 1832 г. в Дерсбури, графство Чешир, Англия. Той е най-големият син на Чарлз Доджсън и Франсис Джейн Лютуидж. Още от малък започва да пише хумористични стихове .Всъщност името, с което всички го познаваме, е псевдоним. Променя името си, защото иска да се представя като детски автор, без това да се разбира в Оксфорд, където той е преподавател по математика.
Истинското име на писателя е Чарлс Латуидж Доджсън. Освен писател, Луис Карол е философ, математик, логик и фотограф. Неговите най-известни произведения са „Алиса в Страната на чудесата“ (1865) и „Алиса в Огледалния свят“ (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава когато е на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава.
✔📚Ето няколко откъса от незабравимото произведение за малки и големи-„Алиса в страната на чудесата”. За Вас четоха Мелиса, Николета, Велизар и Ивелина.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *