11 май – почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий и отбелязваме професионалния празник на библиотекаря

На 11 май Православната църква отбелязва паметта на Светите братя Кирил и Методий – създатели на  славянската азбука и писменост.
Светският празник за Св. св. Кирил и Методий води началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо „Три светии“ „Св. Св. Кирил и Методий“ като училищен празник.
От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва „Върви народе възродени“. През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста. Така се ражда и един от най-известните и обичани български химни.
Днес славянската азбука вече е една от азбуките, на които Европейският съюз пише своята съвременна и бъдеща история.
През 2006 г. 11 май е приет да бъде и Ден на библиотекаря и българските библиотеки!
Днес своя професионален празник отбелязват и нашите колеги Камелия Трайкова, Мария Добрева и  Павлина Стоянова – библиотекари в Библиотека „Цончо Родев“.
Честит празник!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *