Журналистката Мира Добрева представи в Провадия първия си роман „Светулки зад решетките“

Телевизионната водеща, журналист и продуцент Мира Добрева издаде първия си роман – „Светулки зад решетките“. Книгата вече се разпространява по книжарниците с логото на издателство Книгомания и с дизайна на Тодор Манолов, а на 17 май (петък), чаровната водеща гостува в Провадия, за да се срещне със своите почитатели, по покана на НЧ „Алеко Константинов 1884“-Провадия.

Сюжетът разглежда съдбата на две жени, белязани от поглъщащата ума и тялото алкохолна зависимост. Това е една пределно болезнена и реалистична книга за упадъка на ценностите, духовната празнота и отчуждението, до които води пристрастяването. Но същевременно нейната мисия е да предупреди и да даде гласност колко трудна е борбата с този проблем както от човешка гледна точка, така и на институционално ниво. „Роман като болка, като рана, като белег. Като спасение“ разказва анотацията на корицата. Алкохолизмът е зависимост, от която страда не само конкретният човек, но въвлича във водовъртеж и неговите близки.

За да напише този роман, Мира Добрева се позовава на действителни случаи, проучва немалко специализирана литература, посещава здравни заведения за хора, страдащи от зависимости. Покрай работата по ръкописа провежда консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Йоан Рилски“, а за редакторската работа намира съмишленик от страна на писателя Владимир Зарев.

Темата за пагубните зависимости е дълго проучвана от Мира Добрева и намира израз в продуцирания от нея филм „Въртележка“, излъчен през юни 2023 г. в документалната поредица „В кадър“ по БНТ. Тогава тя представи чрез потърпевши пет случая на различни зависимости и по-точно как зависимите хора са възприемани в обществото, има ли път за преодоляването на болестта им и каква е ролята на човешката воля. През ноември 2023 г. филмът печели специалната награда в раздел „Документално кино“ на наградите „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.

Неслучайно и една от главите в романа също се казва „Въртележка“. „Светулки зад решетките“ интерпретира нарушените взаимоотношения във семействата на двете героини Валма и Къдрина, преминали през омагьосания кръг на няколко зависимости. Съдбите им се преплитат, когато попадат на две съседни легла в психиартичната болница. Никоя от тях обаче не подозира за духовната връзка, която ще се създаде помежду им. Ще успеят ли да превъзмогнат болестта на душите си? Ще се породи ли спасително приятелство? Колко опустошителна може да бъде човешката пустота?

„Светулки зад решетките“ е топла, човечна и много реалистична книга. Преживяванията на алкохолно зависимите са предадени много точно, задълбочено и емоционално“, коментира д-р Цветеслава Гълъбова като един от първите читатели на книгата.

Мрачните епизоди, тежките съдби на героите и опустошаващите диалози в „Светулки зад решетките“ създават усещанията за липса на надежда и за страх, че смисълът да живееш е загубен. Но всъщност това е една светла книга за болестта като начин на израстване; за прошката като себепознание и надмогване на егото; за вярата, че утрешният ден обещава нещо по-добро.

„Светът на Мира Добрева е пределно драматичен, изпълнен е с дълбинното познание за болката и страданието на човека. Така всеки истински писател доизмисля и досътворява човека, благородството и мерзостта на човека, низостта и величието на човека, безкрайността на човека. Персонажите ѝ са обзети от усилията си да бъдат различни, обладани са от своите безумия и зависимости, които привидно им дават, но всъщност отнемат свободата им. „Светулки зад решетките“ е прекрасен психологически роман за борбата на човека с алкохола и дрогата, всъщност за борбата на човека със себе си!“, споделя впечатленията си и Владимир Зарев.

***

„Светулки зад решетките“ е наглед груба и жестока, но всъщност топла, човечна, надявам се и много вярна книга. Позволих си да наруша всички общоприети норми в писането. Позволих си бруталност и жестокост на думите, които изливах върху страниците на романа. Натрупала много информация и без капка увереност, че правя нещата както трябва, писах две години и половина. Не знаех, че това изкачване по хребета на толкова висока планина, каквото е писателството, е така изтощителен и изискващ процес. „Светулките…“ ме връхлитаха и изоставяха, бях в схватка с тях! И аз ги напусках нееднократно, но най-накрая ги разбрах, проумях ги и ги описах. Не знам дали се е получила хубава книга, но пък е книга извън клишето, неочаквана книга. Удря като мълния, направо разстрелва! Книга изпитание, книга надежда, книга предупреждение.

Аз поех върху себе си преживяванията на четири души и така влязох в свят, който мен ме разболя, без да пия. Нарича се сух алкохолизъм. Не пиеш, а си пиян. 

Най-силното качество на този роман е, че е написан с много любов към тези страдалци. Без обвинения и поучения, а с топло чувство на загриженост. Защото алкохолизмът е болест, а болният човек има нужда от внимание и обич. Алкохолизмът е  начин на живот, но и психична болест, при която душата е счупена. А всяка счупена душа има нужда от друга, която да я обикне и да слепи парчетата.“ сподели Мира Добрева.

За авторката:

Мира Добрева е телевизионен журналист. Творческият ѝ път започва в „Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ. Носител е на множество награди, сред които: „Жена на годината“ в категория „Телевизионна журналистика“, „Най-чаровна телевизионна водеща“, „Най-обичана българка“, „Най-стилна дама на България“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“. Автор е и на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ (2020).

За желаещите да прочетат „Столетниците – благословия или орисия“ и „Светулки зад решетките“, които не успяха да присъстват на представянето и да си закупят книги, те  вече са в наличност в читалищната библиотека.

Благодарим на Мира Добрева и на ИК „Книгомания“ за  срещата с една прекрасна дама, с един изключително топъл,  сърдечен и състрадателен човек и вдъхновяващ творец. 

Събитието е реализирано в рамките на Националната библиотечна седмица Провадия 2024.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *