XVIII-та Национална библиотечна седмица: Дни на отворените врати в Библиотека „Цончо Родев“

В периода от 13 – 18 май 2024 г., Библиотека „Цончо Родев”- Провадия, организира Дни на отворените врати, които се провеждат в рамките на осемнадесетата Национална библиотечна седмица, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България“. Темата тази година е „Библиотеките – по нужни от всякога”

На 13 май в Творческата работилница на детски отдел, учениците от II а и II б кл. с учители Галина Христова и Стоянка Железова, се потопиха в приказния свят на четенето заедно с Ина Нелкова, която с голямо желание зае мястото на библиотекаря и се включи в инициативата „Библиотекар за един ден“. Работният й ден започна със запознаване с правилата на обслужване, регистриране на нови читатели и потребители в библиотеката. Заедно с Камелия Трайкова, библиотекар с дългогодишен опит, Ина направи своите първи стъпки в професията. Регистрира и обслужи читатели, вмъкна книги във фонда, изготви писмена справка. Ина подходи много отговорно и се справи отлично със задачата си, за което сърдечно и благодарим, а децата научиха какви са дейностите, които се извършват ежедневно в библиотеката, как могат да се регистрират като читатели и да се възползват от богатия и интересен фонд на библиотеката.

На 14 май възпитаниците от VIII б клас при ПХГРТ „Цар Симеон Велики” с учител Юлия Чернева участваха в инициативата „Библиотекар за един ден” в отдела за възрастни на библиотеката. Учениците имаха възможност да  се запознаят с богатия фонд на библиотеката, да научат какъв е пътят на книгата от книжарницата до заемния отдел на библиотеката и да упражнят някои практически занимания. Останаха възхитени от огромния брой книги в библиотеката, тяхната подредба и начина им на съхранение и опазване. Под вещото ръководство на Мария Добрева, младият библиотекар Лидия Стоянова от X кл., участва в Инициативата ”Библиотекар за един ден”. В края на срещата учениците имаха възможността самостоятелно да намерят и разгледат книгите, които ги интересуваха.

На 15 и 17 май инициативите продължават с вълнуващите срещи на децата от IV-те класове на СУ ”Д. Благоев“  и  представянето на новата книга на Мира Добрева – телевизионна водеща, журналист и продуцент „Светулки зад решетките”.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *