Завърши XXVIII-ят НК „Светослав Обретенов“ Провадия 2024

За двадесет и осми път Провадия посрещна участници и гости за изданието на уникалния конкурс, в който се изпълнява музика само от български композитори. Конкурсът се проведе в периода 2-5 април 2024г. и премина по предварително изготвената от организационния комитет програма. Усилената подготовка по посрещането, настаняването и организацията на конкурсната програма на младите таланти, жури, преподаватели, корепетитори и гости продължи до последния момент, но всички съпричастни на събитието работиха отговорно и конкурсът стартира в 18:15ч. на 2 април 2024 г. с ритуала по полагане на цветя и символичното отброяване поредността на конкурса, когато празнично удари камбаната на барелефа на композитора Светослав Обретенов.

След ритуала гостите бяха поканени в Градска галерия, където е експонирана музейната сбирка „Светослав Обретенов“. Служителите от Исторически музей Провадия представиха на мултимедия архивни снимки от изданията на конкурса и припомниха ключови моменти от дългогодишната му история.

В 19:00 ч. Читалището – един от културните символи на нашия град, отвори врати за тържествения концерт с участието на членовете на уважаемото жури, което се състои от известни по цял свят творци и преподаватели в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, а именно: гл. ас. д-р Георги Бойкин, проф. Анатоли Кръстев, гл. ас. д-р Сабина Йорданова, проф. д-р Елица Нешевска, проф. д-р Ясен Теодосиев, гл. ас. д-р Стоимен Пеев, които водещият на събитието, актьорът Красимир Демиров, представи с кратка визитка на публиката преди виртуозното им участие.

Според правилника на Националния конкурс „Светослав Обретенов”, флагът на конкурса при откриването се вдига от най-малкия участник под звуците на сигнала на конкурса. На двадесет и осмото издание най-малкият участник бе седемгодишната Дария Мирославова Костадинова от Плевен, специалност пиано, а автор на сигнала е Ясен Обретенов – син на композитора Светослав Обретенов.

Поздравителни адреси бяха получени от Министъра на културата, г-н Кръстю Кръстев и Областния управител на област с административен център Варна, г-жа Андриана Андреева.

Поздравителни слова към гости и участници отправиха Председателят на Организационния комитет, проф. Свилен Райчев и Първият негов заместник и Кмет на Община Провадия Димо Димов, с които конкурсът бе обявен за открит.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на проф. Павел Герджиков, досегашния Председател и почетен гражданин на Провадия, когото провадийската общественост загуби през 2023 г. Скъпи гости на конкурса отново бяха наследниците на композитора Светослав Обретенов – неговите внуци – Ясен Обретенов младши и Светлин Вълчанов.

На 3 април стартира конкурсната програма по зали и часове. В тазгодишната надпревара се включиха 80 дарования от цялата страна в специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, кларинет, фагот, тромпет, цугтромбон, туба и пеене.

Александър Радев от класа на Даринка Таракчиева от ДМШ „Светослав Обретенов“ представи Провадия на конкурса в Първа възрастова група, специалност Пиано.

Малкият музикант достойно грабна диплом Отлично представил се, както и паричната награда на Ротари клуб Провадия.

Наградата на Община Провадия в размер на 1000 лв. бе отредена за прецедентното участие на Боян Георгиев Еленков от София, който се яви в две специалности – фагот и контрабас, печелейки и в двете златните медали в своята възрастова група.

Освен подсигурения награден фонд, дипломи и медали, най-отличените участници получиха допълнително специални награди от НМА „Панчо Владигеров“ , Фондация „Красимир Гатев“ – за ярко артистично дарование и от фамилия Обретенови – за изпълнение на творба на Светослав Обретенов. Всички отличени от първа и втора възрастова група, между 14 и ненавършили 18 години, общо 28 участници от различните специалности, получават и едногодишни стипендии от Министерство на културата.

Младите дарования от специалност Пиано получиха „Детски албум за пиано“ и „Шест прелюдии за пиано“ от Светослав Обретенов, редактор проф. Маргарита Кръстева, издадени с финансовата подкрепа на Фондация „Красимир Гатев“.

В словото си при закриването на конкурса кметът Димо Димов сърдечно честити на младите таланти престижните отличия и изказа специална благодарности на всички с принос към реализацията на голямото събитие: „Честито на отличените! Нека успехите ви се множат, а наградите от НК „Светослав Обретенов“ да ви бъдат стимул и да разкрият пред Вас възможности, които да ви помогнат в по-нататъшното ви развитие на инструменталисти и певци.

Изказвам благодарност на Председателя на Организационния комитет професор Свилен Райчев за грижливото отношение към проблематиката и цялостната организация на конкурса, като му пожелавам преди всичко здраве и вдъхновение.

Позволете ми да благодаря и на нашите служители от НЧ „Алеко Константинов“, общинска администрация, Ламбова къща, Исторически музей – Провадия, на ангажираните като конферанси и сценични работници ученици, на водещия на концерта актьора, роден в Провадия – Красимир Демирев, на водещата тази вечер – Ивелина Вичева, както и на съгражданите, които предоставиха квартири на участниците.

Очакваме следващото двадесет и девето издание на конкурса с надеждата, вярата и убеждението, че талантливите млади хора заслужават този форум, на който звучи само българска музика, да бъде съхраняван и развиван във времето!

Благодарение на положените общи усилия младите музикални таланти на България за пореден път имаха възможността да покажат резултатите от своя труд в едно съревнование, в което всички те са победители!“.

Организационният комитет на НК „Светослав Обретенов“ изказва специална благодарност на дарителите на двадесет и осмото издание на конкурса:

„ПРОВАДСОЛ“ ЕАД

„ПЪТИЩА И МОСТОВЕ“ ЕООД

„ТЕХНОКАР“ ЕООД

„СКАЙ – К“ АД

„ИМПРЕСИЯ 99“ ООД

ЕТ „ТОМС – ЯНКО ГОРАНОВ“

ЗППК „НАПРЕДЪК“ – С. ОВЧАГА

„ФЕРМЕР – ТАСПРО“ ООД

ЗК БЪРЗИЦА

ЗКПУ ПРОВАДИЯ

ЗК КРИВНЯ

ЗКПУ „ЕДИНСТВО“ ЧЕРКОВНА

Димитър Сава Димитров, носителят на Първата награда от Първа възрастова група, специалност Кларинет, след награждаването развя знамето на конкурса от достолепната крепост „Овеч“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *