151 години от гибелта на Васил Левски: Винаги ще те помним, Апостоле!

Все така, както и преди 151 години, утрото на 19 февруари 2024г. бе студено и мразовито.

На този ден България е загубила един от най-великите си синове – Васил Левски!

Под надслов: „Винаги ще те помним, Апостоле”, Библиотеката към НЧ ”Алеко Константинов 1884” Провадия организира възпоменателно събитие с IV-те  класове на IIОУ „Иван Вазов” с класни ръководители Мариана Атанасова, Анелия Димитрова и Нели Ганчева.

Тематичен кът-изложба „Левски в българската история и литература” бе подготвена в залата на събитието. А то започна с прекрасната песен по музика и текст на Мария Симова: „Дяконе, дяконе!” и вълнуващото изпълнение на Николета Христова на стихотворението „Обесването на Васил Левски”. Паметният ден бе отбелязан с мултимедийна презентация за живота и делото на Апостола, последвана от викторина „Левски – велик и безсмъртен”, литературно четене на разказа „Апостолът в премеждие” от Иван Вазов и изработване на лабпук за Васил Левски. Децата показаха буден дух, много знания за Левски, доказаха, че любовта към всичко българско е все още жива и се предава на младите поколения.

Пред бюст-паметника на Васил Левски ученици и учители положиха цветя в знак на признателност и се заклеха да пазят в сърцата си чисто и неопетнено името на Левски, неговия подвиг и дело, защото имат примера, който да следват и вярват в българския дух.

„И днес Левски ни е нужен! Той ни даде най-чистото усещане за подвиг и най-страшното – бесилото! Той ни показа мечтата, пътя, свободата! Показа ни, че няма равен на себе си. Той е … Апостолът!”

Камелия Трайкова

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *