Уникален спектакъл сътвориха самодейците и екипът на Читалището

Истинско коледно вълшебство сътвориха талантливите самодейци на Читалището в навечерието на едни от най-светлите празници в годината! Концертът започна със спектакъл на Балет „Усмивка“ по поетичната приказка на Корней Чуковски „Муха – Цокотуха“.
Водещата Ивелина Вичева откри събитието и поздрави присъстващите гости и приятели на читалището. Зрителната зала се „пукаше по шевовете“ от публика. Много радостни и вълнуващи емоции предизвикаха  изявите на малките питомци от ДГ „Снежанка“ и ДГ „Пролет“ и техните учители, които за първи път са на голяма сцена. Много аплодисменти имаше и за брилянтните изпълнения на талантливите Деа, Група  SUNLIGHT, огнените „испанки“ и  малките „пчелички“ от Балет Усмивка“.
И разбира се, няма как да не отдадем нужното на родното, на неземния български фолклор. Както обяви водещата:
А какво е Коледа без коледари?
„Събрали се отбор юнаци, де рано ранили , де късно къснили.
Тъмни нощи преминали, мътни реки прегазили,
в господарска къща дошли песни коледарски да пеят“.
Както повелява традицията малките мъже от ДТШ „Провадийче“ наричаха за здраве и берекет, а след това заедно с момичетата от школата тропнаха една ръченица.
Няма спектакъл от културния календар на Читалището без доайените от Клуб по народни танци „Фолклорница“ с диканско хоро и красивите песни на Народен хор „Келара“.
„До Коледа остават шепа дни. Дай Боже, да сме живи и здрави! Да се научим да благославяме, да дойдат дни на мир и благодарност, дни на пречистване, на щедрости, на милости, на състрадание…
И смирени, и тихи , и толкова радостни, да празнуваме тихата нощ, святата нощ….
И „заваля сняг“ на сцената под звуците на „Тиха нощ, свята нощ“ в изпълнение на Група SUNLIGHT(Полина-вокал, Мартин-клавир, Ивелина-соло китара, Полина-бас китара, Бексай-саксофон, Николай-тромпет, Димо-кларинет, и Влади-ударни инструменти) и снежните кралици от Балет Усмивка. 
И … разбира се, за радост на децата, в читалището дойдоха Дядо Коледа и Снежанка, които раздадоха лакомства на участниците.
Гости на празничния коледен концерт бяха кмета на Община Провадия Димо Димов, председателят на ОбС – Провадия Диан Парушев и председателят на Читалището инж. Филчо Филев, които поднесоха цветя за участниците и организаторите. 
„Нека всички добри коледарски благословии и пожелания да достигнат до вас и вашите близки, до домовете и сърцата ви, скъпи гости и приятели на Читалище „Алеко Константинов“!
Светли празници и щастливи бъдни дни! До нови срещи през 2024 г.!“ – пожела на финала водещата Ивелина Вичева.
В празничния коледен концерт участваха всички колективи на читалището:
Детска танцова школа „Провадийче“ и Клуб по народни танци „Фолклорница“ с хореограф Диляна Иванова
Детска школа по народно пеене и Народен хор „Келара“ с диригент Тодорка Михова
Балет „Усмивка“с хореограф Анна Пенева
Деа Славова с вокален педагог Фани Ташева
Група „SUNLIGHT“ с ръководител Петър Трайков
и нашите малки приятели от ДГ „Снежанка“ и ДГ „Пролет“.
Водещ – Ивелина Вичева
Сценарий: Силвия Боева
Озвучаване: Петър Трайков
Художествено осветление: Цветан Костов
Мултимедия: Мария Добрева
 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *