Денят на народните будители отбелязаха съвместно Клуб „Овеч“ и Читалището

„О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?”

С тези думи на Паисий, от неговата „История славяноболгарска” започна Литературната вечер, посветена на на 1 ноември-Денят на Народните будители. Тя бе осъществена с членовете на ПК  „ Овеч” и организирана от Библиотека „Цончо Родев” към НЧ „Ал.Константинов 1884”-Провадия. Облечени в български национални носии и китка здравец, членовете на Клуба посрещнаха своите гости и пред ликовете на Ботев и Левски представиха композиция от стихове, ознаменували делото на Народните Будители.

За радетелите на българщината, които векове наред са поддържали вярата и укрепвали волята и стремежа на народа към знание и напредък, говори в словото си Камелия Трайкова-библиотекар. Мария Добрева-библиотекар представи презентацията „На будителите скромни-българинът китка свива.” Тя бе посветена на  книжовници и просветители, които въоръжени с перо в ръка създават книгите от които се учим, духовници и всички онези достойни българи, които със своята родолюбива дейност спомагат за пробуждането на националното съзнание у българите.

Финал на Литературната вечер бяха думите на председателката на ПК „Овеч”Лиляна Иванова: ”Докосвайки се до спомена за нашите будители, ние ще черпим силата, която ни кара да се чувстваме още по-достойни българи. Слава на всички будители на нацията, които винаги на този ден, ще ни връщат назад към времето на нашите корени”.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *