100 години Храм „Свето Благовещение“: С тържествен концерт започнаха празничните събития в Провадия

С тържествен концерт започна поредицата от събития, с които провадийци и гости отбелязаха 100 годишния юбилей на Храм „Свето Благовещение“ в Провадия.

На 30 юни 2023 г. от 19:00 ч. в зрителната зала на НЧ „Алеко Константинов 1884“ гр. Провадия празнична програма поднесоха талантливите самодейци на Читалището:

Детска танцова школа „Провадийче“ танцов педагог Диляна Иванова

Народен хор „Келара“ диригент Тодорка Михова

Клуб по народни танци „Фолклорница“ хореограф Диляна Иванова

Група „Сънлайт“ музикален педагог Петър Трайков

Балет „Усмивка“ танцов педагог Анна Пенева

Фолклорна вокална група вокален педагог Тодорка Михова

Емил Иванов музикален педагог Даринка Таракчиева

Николай Камбуров музикален педагог Петър Трайков

Деа Славова вокален педагог Фани Ташева,

както и Светозара Василева, Емили Димова и Жанина Живкова от  Школата по пеене към ЦПЛР – ОДК с ръководител Свилена Иванова

И специалните ни гости Хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников“ – Шумен с диригент доц. д-р Николай Андриянов.

Водещ на събитието беше харизматичният актьор от ДТ – Добрич и наш съгражданин Красимир Демиров. „Храм „Свето Благовещение“ е чудодейното място в нашия древен град, където светът е различен. И когато Христос казва: „Искайте и ще Ви се даде”, нека обезвереният отвори сърце, за да влезе в църквата, и той  ще получи божията подкрепа  според чистотата на сърцето си, отворено за православната вяра.“ – откри събитието водещият и покани на сцената протойерей Георгий Стоименов, архиерейски наместник на Провадийска духовна околия за приветствие и благослов.

Във фоайето на Читалището се продаваше книгата „История на храма „Свето Благовещение“ в Провадия и на църквите в Провадийската духовна околия“, а един от авторите д-р Драгомир Георгиев подписваше издания на желаещите да я закупят.

На 1 юли – Денят на Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян в църквата в града бе представена пред местната общественост книгата „История на храма „Свето Благовещение“ в Провадия и на църквите в Провадийската духовна околия“ с автори д-р Драгомир Георгиев и Светослав Аджемлерски.

На 2 юли 2023 г. – 4 Неделя след Петдесетница, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави възкресно-празничното богослужение в едновековния провадийски храм, посветен на големия Богородичен празник Благовещение. По време на богослужбата Архиереят отличи с духовната награда “иконом” председателят на храма-домакин протойерей Георгий Стоименов – архиерейски наместник на Провадийска духовна околия.
Тържеството събра множество отци и християни в благолепния храм. Заедно с митрополит Йоан съслужиха ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, йеромонах Никифор (Василев), протойереите Тодор Трошев и Станислав Друмев, и дякон Благой Иванов.

Празничната богослужба беше песенно украсена от сборна група от клиросни певци с диригент д-р Андрей Касабов.Негово Високопреосвещенство благопожела на иконом Георгий добро, продължително служение на светата Църква. Бог да го укрепява, да му дава духовни сили, да го умъдрява, да бъде винаги снизходителен към своите ближни, строгостта си да проявява към себе си. “На добър час! Божията благодатна помощ и милост да бъдат с Вас. За много и благословени години!”, допълни още той.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *