Комедията „Непоправимо“ с Албена Павлова („Столичани в повече“, „Комиците“) и Емил Марков („Откраднат живот“) гостува в Провадия

Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен гостува в Провадия с комедията „Непоправимо“ от Щефан Фьогел. Участват обичаните актьори Емил Марков, Албена Павлова, Таня Йоргова и Августин Демерджиев.

Събитието е на 13 юни 2023 г. от 19:00 ч. на сцената на Читалището.

Постановка Владлен Александров, сценографията е дело на Иван Карев.

Разкрита е продажба на билети в Интернет центъра и на място преди спектакъла. Цена – 12,00 лв.

Непоправимото: Ако героите сме ние, способни ли сме на жертва?

За първи път в Провадия Сливенският драматичен театър ще представи една от най-новите пиеси на Щефан Фьогел – „Непоправимо“, с оригинално заглавие „Бъбрекът“, писана през 2017 година.  Австриецът Щефан Фьогел е един от най-търсените в Европа немскоезични драматурзи.  50-годишният майстор на комедията, който всъщност е завършил информатика в Цюрих, работи за театъра отдавна – той е признат майстор и на живия диалог, и на психологическата характеристика, и на парадоксалните обрати.

Столичните театрални звезди Албена Павлова и Емил Марков са познати и от телевизионния екран. Таня Йоргова и Августин Демерджиев са артистите участници в спектакъла от днешната сливенска театрална трупа. 

Защо „Бъбрекът“ на Щефан Фьогел се преименува в „Непоправимо“? Режисьорското обяснение е, че второто заглавие изразява по-точно борбата между основните герои, които са две семейни двойки. Въпреки, че репетира цял месец, Владлен Александров не спира да се удивлява на уникалното чувство за хумор и блестящия текст на Фьогел, който разработва злободневни теми от живота, в който всички ценности се разпадат. „В истеричния свят, в който живеем – казва той – не си даваме сметка, че нараняваме другия. Генералният въпрос в пиесата е: способни ли сме да се жертваме един за друг? – Героите сме всички ние. Затова на сцената публиката ще види себе си. Щефан Фьогел се опитва да погледне на живота с намигане. Целият сценичен разказ, облечен в парадоксалното и смешното, придава един по-съвременен привкус на театралното действие.“ Жанрът на пиесата режисьорът определя като „драматична комедия“ с уговорката, че към смешното екипът е подходил много отговорно, защото комедията по принцип е сериозно изкуство.

Самият Щефан Фьогел споделя, че когато пише, се забавлява. Режисьорът казва, че играейки тази пиеса, актьорите също се забавляват. Което си е сериозно обещание за публиката на „Непоправимо“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *