Романтичната комедия „Бурунданга“ ще представи в Провадия ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен

  • Дата 17 май 2023 г 
  • Час 18:30 ч.
  • Място Зрителна зала Читалище
  • Билет 10,00 лв.
  • Автор Жорди Галсеран,
  • Режисура Благой Бойчев
  • Сценография Ванина Цандева
  • Превод Нева Мичева – Берарди

Бурунданга е вид дрога от Латинска Америка, която отключва тайните на другите. „Бурунданга“ е комедия, която се преживява директно от възрастни и млади. Актьорите са в типичните латино страсти, а сюжетът е класически – любов, раздяла, нежелана бременност, неканени гости, ревност… И за да е по-актуален, авторът Жорди Галсеран е включил двама участници от терористичната организация на баските ЕТА. Ето повод да се отключат споровете между поколенията за мъжки характер, социално мислене, лични комерсиални интереси. … Важното е, че финалът е щастлив.

*

Бурунданга – това неразбираемо наименование всъщност представлява серум на истината. Това е дрога, от която толкова ти „скача“ самочувстието, че нямаш нужда да лъжеш. След като действието спре, не помниш нищо. Идеално начало за една романтична комедия, както определя жанра самият автор.

Можеш ли да се справиш с толкова много изненади? Едно момиче, студентка, която учи в Барселона, попада в крайна ситуация. Разбира, че е бременна.

Но има проблем – не знае, дали да задържи бебето, защото не е сигурна, че момчето, от което е забременяла, наистина я обича. На помощ идва нейната съквартирантка – предлага бурунданга.

Обаче използването на тази дрога не е безопасно. Да знаеш тайните на някой, предполага да разбереш неща, които не трябва да знаеш. Защото как ще реагираш, ако се окаже, че човекът, от когото си бременна, не само е спал с друга жена, ами е съратник на терористична организация ЕТА.

А ако освен това той доведе член на тази групировка у дома и ако се окаже, че има отвлечена жена у вас?

Е, ако искаш да знаеш тайните на другите, трябва да си подготвен да се справиш и с тази ситуация. А това се оказва много трудна задача, особено когато очакваш дете.

Какво е усещането да знаеш тайните на другите?

Бурунданга е дрога. Но е дрога не само за този, който я приема.

Тя е още повече дрога за този, който я предлага. Да знаеш тайната на другия, без той да подозира; да чуеш случаен разговор и да задържиш слуха си; да се зачетеш в дневника на накой, без той да знае; да гледаш сериал „за домакини“ – тайните на другите са толкова привлекателни.

Тайните ти дават усещане за власт и сигурност и чувството, че можеш да контролираш ситуацията. Това наистина увлича. Но далеч не е безопасно.

Особено когато се отнася до хора, които обичаш. Защото каквото и да разбереш, трябва да можеш да простиш.

Ето за това и авторът на пиесата казва, че онова, което ни спасява е любовта. Очевидни работи. А още по-очевидно е, че любовта не иска да знаеш тайните, а просто да вярваш на другия.

Билети се продават в Интернет центъра от 3 май 2023 г.

Очакваме Ви!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *