XVIII Маратон на четенето в Библиотека „Цончо Родев“: Премиера на книгата „Приумиците на съдбата“ и среща с автора Геновева Диманова

За поредна година библиотеката към НЧ „Алеко Константинов 1884“ се включи в Маратона на четящите хора, като организира събития, с които се затвърждава като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Геновева Диманова гостува в Провадия за XVIII-я Маратон на четенето, за премиерата на новата си книга „Приумиците на съдбата“ с моноспектакъл.
Събитието се състоя на 19 декември от 18:00 ч. в зала „Голяма приемна“ на Ламбовата къща. Със затаен дъх зрителите гледаха представлението, като накрая възнаградиха изпълнителката с много аплодисменти и цветя.
Геновева Диманова и Камелия Трайкова гостуваха и на Клуб на пенсионера „Овеч“, където авторката също представи моноспектакъл по книгата и беше топло и радушно посрещната от възрастните хора.
На 20 април в препълнената зала на СУ „Д. Благоев” Геновева Диманова представи с голям успех най-новата си книга „Приказка за доброто” .
„За добротата са изписани купища книги, мисли и сентенции. За добротата, която ни вдъхновява, прави ни по-смели, по-красиви, по-истински е писала и авторката на „Приказка за доброто“, Геновева Диманова. По повод световния ден на книгата и авторското право, на 20.04.2023 г. учениците от I и II клас от СУ „Димитър Благоев“- Провадия, успяха да се докоснат до вълшебствата, които прави доброто от страниците на книгата. Емоционална и наситена с магия беше срещата на учениците с писателката Геновева Диманова, на която те слушаха  и попиваха думите от нейната приказка, рецитираха стихове и рисуваха.“ – сподели след премиерата госпожа Милена Иванова, учител от СУ „Д. Благоев”.
„Приказка за доброто” е шестата книга на авторката и първата ѝ книга за деца. За разлика от другите пет поетични книги на Геновева Диманова тя е с благотворителна цел. Радостното е, че тя вече пътува за Франция, Италия и САЩ, където българските деца ще имат възможността да я прочетат.
Маратонското четене продължи на 21 април 2023 г. във IIОУ „Иван Вазов”, където госпожа Камелия Трайкова от Библиотека „Цончо Родев” заедно с поетесата Геновева Диманова гостуваха на учениците и учителите. Истински празник на доброто беше за децата, пред които бе представена новата книжка на провадийския творец. Тя пък от своя страна подари на всяка паралелка от 1-7 клас по една приказка с „добро” с пожелание да не гасне пламъчето на доброто  във всяко детско сърце. Въодушевени от четенето и интересния сюжет на приказката, учениците решиха сами да подготвят свои приказки, които заедно с писателката ще оформят в детска книжка. Така най-интересните творби на децата от СУ ”Д. Благоев” и IIОУ „Иван Вазов“ ще илюстрират най-новото издание на Геновева Диманова.
„Благодарим на нашите нови приятели на книгата, благодарим на директорите и на всички учители, които ни съдействаха за осъществяването на тези топли, незабравими срещи на провадийска земя” – с вълнение завърши авторката.

Камелия Трайкова, библиотекар

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *