В Библиотека „Цончо Родев“ започнаха инициативите, по повод XVIII-я Маратон на четенето

От 2 до 23 април в Библиотека „Цончо Родев“ се провежда за осемнадесети път Националния маратон на четенето.
Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно – информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини и културни и образователни институти. Проявата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април
С регистриране на нови читатели и техните първи срещи с вълшебния свят на книгите започна XVIII Маратон на четенето 2-23 април 2023 г. Учениците от VI-те класове на СУ „Христо Ботев” с. Ветрино, заедно със своите преподаватели Веселина Николова, Силвия Николова и Петър Петров гостуваха в Библиотеката, като им беше представен книжния фонда и се запознаха с правилата за обслужване на читателите. Голям интерес предизвика зала „Цончо Родев”, където учениците имаха възможност да разгледат експонатите и да подържат в ръка книгите от личната библиотека на писателя.
В зрителната зала на Читалището за всички тях бе прожектиран филмът на БНТ 2 от рубриката „10 000 крачки, за най-старото читалище във Варненска област – Читалище „Алеко Константинов 1884”, обявено за паметник на културата, както и видеото „Провадия-Солницата-най-старият праисторически град в Европа“. След това  гостите посетиха ДМШ „Св. Обретенов”, където присъстваха на заниманията на учениците в музикалните школи и се насладиха на изпълненията на талантливите деца  от класовете по пиано на Даринка Таракчиева и Николай Атанасов и от класа по духови инструменти на Петър Трайков.
Заповядайте в Библиотеката! А ние ще Ви подарим един  безкраен свят, изпълнен с въображение и приключения. Така ще Ви помогнем  да имате винаги под ръка мъдър и верен приятел  – книгата!
Инициативите на Библиотеката, свързани с Маратона на четенето и Похода на книгите продължават!
Камелия Трайкова

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *