С празничен концерт отбелязаха Деня на любителското творчество и предстоящия 3 март – Национален празник на България

Провадия отбеляза тържествено Деня на любителското творчество и 3 март – Националния празник на България. С празничен концерт-спектакъл „Да съхраним българското“ самодейците на НЧ „Алеко Константинов 1884“ поздравиха своите съграждани.

Празничният концерт беше открит с „Хубава си, моя горо“, изпълнена въздействащо от народен хор „Келара“. Самодейните колективи на Народно читалище „Алеко Константинов“ озариха зрителната зала, като представиха по неповторим начин празничния отблясък на празника. С песни, стихове, модерни и фолклорни изпълнения на големи и малки артисти, изключително въздействащи и емоционални, празникът беше отбелязан по подобаващ начин, в духа на национална гордост.

В спектакъла участваха:

 • Балет „Усмивка“ танцов педагог Анна Пенева
 • Детска танцова школа „Провадийче“ танцов педагог Диляна Иванова
 •  Вокална група към IIОУ „Иван Вазов“ вокален педагог Тодорка Михова
 • Клуб по народни танци „Фолклорница“ хореограф Диляна Иванова
 • Народен хор „Келара“ диригент Тодорка Михова
 • Поп група „SUNLIGHT“ музикален педагог Петър Трайков
 • Кристиян Панайотов с ръководител Камелия Трайкова
 • Деа Славова вокален педагог Фани Ташева
 • Светозара Василева вокален педагог Свилена Иванова
 • Народните певици Тодорка Михова и Дарина Иванова
 • На гъдулката Живко Михов
 • В ролята на Гина Кунчева и водещ – Ивелина Вичева

Сценарий – Силвия Боева

Озвучаване – Петър Трайков

Осветление и ефекти – Цветан Костов

Мултимедия – Мария Добрева

В края на събитието малки и големи участници изпълниха сцената с усмивки, развети знаменца и празничното настроение на всички участници, а баба Марта ги изненада с мартеници!

„Уважаеми съграждани, скъпа наша публика,

На 1-ви март спазваме вековната традиция и се окичваме с мартеници – за здраве, радост и късмет.

Както са пресукани белият и червеният конец – огънят и чистотата, така и в живота са пресукани добрите и трудните дни. Нека закичените днес мартеници – символи на новото начало, да дарят на всеки здраве, а новата пролет да донесе нова надежда за всички!

Уважаеми читалищни деятели и самодейци в община Провадия,

Днес е Денят на любителското художествено творчество и празник на самодейците.

Българското читалище е мястото, което съчетава културни ценности, талант и изкуство, създавано и разпространявано именно от самодейците – хората, които отдават време и сили за запазване на българските традиции, култура и дух.

Поздравяваме ви за енергията, с която правите по-красив и ведър делника и празника – с танц, песен, музика и слово. С искрено уважение и възхищение за вашия безкористен и всеотдаен труд и обичта ви към българския фолклор и изкуство, от името на настоятелството и екипа на Читалището пожелаваме на вас и вашите семейства крепко  здраве, вдъхновение, пълни зали, аплодисментите и любовта на публиката и още много творчески успехи! Поклон!“ – поздрави самодейците и публиката секретарят на Читалището Силвия Боева.

Кошници с цветя бяха поднесени от кмета на община Провадия и от инж. Филчо Филев – председател на НЧ „Ал. Констонтинов 1884“.

Честити 145 години Свобода! Дълбок поклон към всички герои, жертвали своя живот, за да можем днес ние, техните наследници, да бъдем свободни граждани на достойна и независима България!

Очаквайте видеозапис на концерта-спектакъл, както и снимков материал от събитието на сайта и Фейсбук страницата на Читалището.

През творческия сезон част от колективите реализират подготовката си по Проект „Жива творческа дейност в НЧ „Алеко Константинов 1884“ – Програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ „Култура“.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *