Отбелязваме 160 години от рождението на Алеко Константинов

На 13 януари 2023г. България отбелязва 160 годишнината от рождението на Алеко Константинов, любим писател, достоен българин и европеец, създал оригинални и прекрасни творби, описващи следосвобожденската действителност в България, като не спестява и негативните явления и патрон на нашето Читалище.
Да споделят с нас тази паметна дата, бяха учениците от VI клас с преподавател Лейля Мехмед и директорът на IIОУ „Иван Вазов” Валерий Радев. Пред бюста на Алеко Константинов, в малкия градски парк, всички присъстващи отдадоха своята почит към достойния българин. След минута мълчание последва полагане на цветя, в знак на уважение и признателност към бележития творец, журналист и общественик.
В залата на Детски отдел на Библиотека „Цончо Родев”, ученици и гости разгледаха експонираната изложба на произведения от Алеко Константинов, както и карикатури от Борис Ангелушев, Цонев и Теню Пиндарев. Младите приятели на библиотеката с интерес изгледаха подготвената специално за тях презентация за живота и творчеството на Алеко, както и научиха много любопитни факти за писателя, за неговите забележителни фейлетони (над 40), пътеписите и за „Бай Ганьо ”- едно    безсмъртно, актуално и днес произведение. С личността и творчеството си, Щастливецът остава завинаги жив. Казаха го децата, въпреки, че не са познавачи на Алековото слово, но го почувстваха с душата си, затова и обещаха скоро пак да направим следващия урок по родолюбие, така…по Алековски!  
Камелия Трайкова, библиотекар

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *