ИЗЛОЖБА „КРАСОТАТА НА ЕСЕНТА В БЕСАРАБИЯ“ С РИСУНКИ НА ДЕЦА ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ РЕНИ, УКРАЙНА

В навечерието на Деня на Бесарабските българи – 29 октомври, в Провадия пристигна колекция от детски рисунки от гр. Рени, Украйна. Изложбата е тематична и представя „Красотата на есента в Бесарабия“, такава, каквато я виждат децата от класа на Надежда Костова – преподавател по рисуване към Центъра за детско и юношеско творчество в града. Надежда е бесарабска българка, която заедно със своя съпруг Сергей Костов са известни художници и реставратори на църковни стенописи в Украйна и Молдова.

Гостуването на детската изложба в града не е случайно. През октомври 2016 г. по време на ежегодния фестивал „Българи да си останем“ инж. Филчо Филев – кмет на Провадия и г-н Игор Плехов – кмет и домакин на празника подписаха тържествено Договор за побратимяване между двата града. Договорът е обвързан с културен обмен и гостуване на творци – певци, танцьори, самодейци от съседни села, които представят съхраненият фолклор и традиции, от двете страни на Дунав. 

Град Рени́ се намира югозападно от Одеса на разстояние 220 км , по шосе – 280 км. Разположен е на левия бряг на река Дунав. На 2 км. западно от покрайнините на града е началото на украинския дунавски участък, а преди него се намира с. Джурджулещ с единствения излаз и пристанище на Молдова на Дунав край устието на притока му р. Прут. На по-малко от километър от югоизточния край на Рени започва заливното езеро Кагул. През 1886 г. в Рени по Дунав е докаран българският княз Александър I Батенберг след преврата от 8-9 август с. г., когато е принуден да се откаже от престола. Той се връща в България още на 17 август, но все пак потвърждава абдикирането си и на 26 август напуска княжеството завинаги.


Към днешна дата в гр. Рени живеят 1012 души, които се самоопределят като българи. Стотици български семейства живеят и в района на града.

Изложбата е предоставена с любезното съдействие на госпожа Нина Иванова –  завеждащ  българската секция в Ренийския културен център. Организирана е от екипа на НЧ „Алеко Константинов 1884“, а след 18 ноември т.г. изложбата ще бъде експонирана в НЧ „Васил Левски – 1901“ с. Добрина.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *