Забавно лято в Библиотека „Цончо Родев“

На 28 юли 2022 г.в Детски отдел на Библиотека „Цончо Родев“ се проведе последната за това лято инициатива от кампанията „Забавно лято в библиотеката”. За осма поредна година, детски глъч огласяше творческата работилница. В горещия сезон, малките читатели-приятели на библиотеката, посещаваха културната институция, като се потапяха в едно безкрайно море от усмивки, игри и научаване на нови неща. Децата сами определяха своите наклонности към различни секции: ръкоделие, сръчни ръце, роден край , млад библиотекар, литературни кръстословици, лятна читалня и други. Най-малките  усвоиха и много нови умения – рисуваха, апликираха, моделираха, а по-големите изработваха пана, маски, моливници, запознаха се и с квилинг изкуството, срещнаха се с изкуството на професионални художници. Участвали вече, но само като слушатели в Камишибай театър децата, включително и със своите ръководители – библиотекарите се втурнаха в литературното предизвикателство, да съчинят, нарисуват и представят своя приказка. Имаха своя идея и с помощта на Павлина Стоянова на бял свят се роди „Палавата меденка”. Децата сами нарисуваха илюстрации към нея и с помощта на пътуващия куфар „Камишибай театъра пое към ДГ „Пролет” за да зарадва децата. В парк „Ловен дом” пък поставиха хранилки за птици, които сами изработиха. Лятната програма включваше и образователни инициативи, свързани с математиката и четенето по забавен начин, чрез ролеви игри със „Забавния часовник”, по време на занятието „Забавна азбука” научиха се как се опазва околната среда, като сътвориха от отпадъчните материали красиви и практични предмети.
Приключи още една успешна лятна програма на библиотеката насочена към нейните най-малки читатели. Непрекъснато увеличаващия се брой на най-малките читатели на библиотеката е резултат от активната работа за създаване на интерес към книгите и четене чрез нетрадиционните форми и методи, от разнообразните инициативи, както и въвеждането на децата по достъпен начин във виртуалния свят, чрез усвояване на полезни знания и умения за работа с компютър.
Сърдечно благодарим на нашите обучители в секциите ”Ръкоделие” и „Квилинг” Маргарита Минева и Александра Радева.
В летните занимания участваха деца от предучилищна възраст, ученици от провадийските училища и гостенчета на града. В приятна и спокойна атмосфера те имаха възможност да общуват помежду си, да споделят мнения за прочетена книга, да научат повече за писателите и техните произведения. Завинаги ще останат приятели на библиотеката – Добромир Митев, Йолина Георгиева, Николета Христова, Ивона Раева, Кристиян Пламенов, Лерзан Ибрям, Мелиса Ебазер, Христина Христова, Мелиса Живкова, Николай Петров и малката Даяна.
Радващ е фактът, че библиотеката вече е желано място за приятно и смислено прекарване на свободното време децата от нашия град.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *