Литературен салон „Цончо Родев“ представи „Пътуване във времето“ с Ивелина Радионова

Литературен салон „Цончо Родев“ представи „Пътуване във времето“ – една вълнуваща, творческа вечер с провадийката Ивелина Радионова. Събитието се проведе на 14 юни 2022 г. от 17:45 ч. в зала „Голяма приемна“ на Ламбовата къща.
„Книгите прекосяват границите на времето, доказвайки, че хората могат да правят магия, но ценни са само онези, които остават трайно в съзнанието ни.Добре дошли скъпи гости и приятели на литературен салон „Цончо Родев” – откри срещата водещата Павлина Стоянова.
По интересен начин авторката поведе публиката на пътешествие, презентирайки последната си книга „До Боянския майстор“, като виртуално преминаваше през интересни исторически дестинации от българската история.
Книгата е с душа: стаила вълнуващи истории, които разказват за страдание и обич, за фатална обреченост, за суровата природа, която може да убива, но може и като вълча глутница да пази от злото една нещастна майка… – истории за човешки съдби, които остават в сърцето и вълнуват дълго, след като си затворил последната страница. И едновременно с това те кара да се чувстваш горд, че си българин и че си част от традиция, която идва от вековете и отива към бъдещето.

Разкривайки различни нюанси в чувствата на героите си, книгата събужда топлината и копнежа по една отминала епоха, в която дълг, чест и морал са били поставяни на пиедестал. Посланията ѝ проникват дълбоко в съзнанието на читателите и отключват секретен код към мъдростта и познанието. Така както „в комата хляб трябва да видим и буцата пръст, и дъжда, и небето. Тогава той утолява глада.“ В книгата българският дух се възвисява и зове отново към опазване на вярата в доброто, на правдата и чистотата в човешките отношения, въздига над трудностите и засища глада на душите.

Посланието на книгата е всеки да открие своята причина да е жив, която да осмисли дните му. Защото всеки идва с определена мисия, която се превръща в пътеводна светлина в живота му. Без значение дали човек ще рисува, ще отглежда рози и копринени буби, ще прави фигурки от дърво или ще извайва злато, той свещенодейства, добрува в полза на другите. Водещо е проявлението на дарбата, вложена от Твореца във всяка душа, за да се стреми тя към едно по-високо ниво на осъзнатост и достойно съществуване. Талантът би могъл да я доближи до божественото.

„До Боянския майстор“ е 13-ата книга на Ивелина Радионова – фатална, но в най-хубавия смисъл на думата, защото в нея са белетристични творби, които ще останат за поколенията. Сега разказана в проза, историята на Боянския майстор първоначално бе претворена в стихотворение, което донесе на авторката първа награда в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ 2020. Поетичната творба е включена в книгата и е нейно своеобразно мото.
Публиката се наслади и на великолепните музикални изпълнения на талантливите ни деца Светозара Василева, Деа Славова и Кристиян Панайотов, възпитаници на ДМШ „Св. Обретенов“ от класа по пиано на госпожа Даринка Таракчиева.
Мили думи, поздрави и цветя авторката получи от свои близки, приятели и от всички, които присъстваха на една незабравима вечер, посветена на нейното творчество.
До нови срещи в Литературен салон „Цончо Родев“!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *