Открит е Националният конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ Провадия 2022

С 27 удара на камбаната, отброени от младият преподавател от музикалната школа Николай Атанасов беше открит 27-мият Национален конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”  Провадия 2022  на 7 април в Детската музикална школа, която носи името на композитора, родом от Провадия. 
По програма церемонията продължи в Читалище „Алеко Константинов 1884“ – Провадия, където традиционно се провежда националния музикален конкурс.
Водещият Красимир Демиров покани на сцената проф. Павел Герджиков – председател на Организационния комитет и инж. Жоро Илчев – кмет на община Провадия за да поставят началото на тържествената част. Скъпи гости на музикалното събитие са членовете на семейство Обретенови, внуците на композитора Ясен Обретенов – младши и Светлин Вълчанов. В тяхно присъствие под звуците на сигнала на конкурса, в зрителната зала на Читалището беше вдигнато знамето от най-малкия участник – седемгодишната цигуларка Лъчезара Гаджовска. Водещият  прочете поздравителни адреси към проф. Герджиков и кмета на общината от проф. Сава Димитров – ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София и член на журито.
Поздравителен адрес и подарък за своя юбилей получи Жива Обретенова, която не присъстваше лично, но бяха приети от нейния син Светлин Вълчанов.
Беше почетена паметта на Ясен Обретенов – композитор, преподавател в Националната музикална академия  „Проф. Панчо Владигеров“ – София, член на организационния комитет на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия, син на родения в Провадия композитор Светослав Обретенов, когото загубихме на 28 септември 2018 г. на 70-годишна възраст.   
Първият ден завърши с тържествен концерт с изпълнения на многоуважаемите членове на журито – доц. д-р Галина Койчева, проф. Анатоли Кръстев, доц. д-р Николай Моцов, проф. д-р Борислава Танева и проф. д-р Илия Чернаев, на рояла проф. д-р Даниела Дикова и проф. д-р Боряна Ламбрева, както и с участието на отличените с първа награда от конкурса от минали години млади музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови.
В следващите дни Провадия, като един от най древните градове на България и Европа, ще събере силата на музиката, за да отрази нейния дух многократно в едно ново съвременно българско звучене.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *