Завърши петото издание на Националния конкурс за исторически разказ „Цончо Родев“ Провадия 2021

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

През тежката и запомняща се 2021 година се проведе петото издание на Националния  конкурс за исторически разказ „Цончо Родев“ Провадия. За първи път в историята на конкурса в нелеката надпревара се включиха и автори до 35-годишна възраст. До участие бяха допуснати двадесет и осем участници, седемнадесет от първа възрастова група до 18 години и  единадесет от втора възрастова група до 35 години.

На свое заседание, журито с председател известния български поет, публицист, есеист и преводач Бойко Ламбовски и членове Антоанета Георгиева, Марта Радева, Нели Евтимова и Сия Васева, след задълбочен анализ на творбите, излъчиха следното класиране:

ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 ПЪРВО МЯСТО – Не се присъжда

ВТОРО МЯСТО – Божана Тонева Славкова, гр. Бургас за разказа „Смела болка“

ТРЕТО МЯСТО – Никола Калинов Киров, гр. Търговище за разказа „Писмо до Бог“

НАГРАДА НА БИБЛИОТЕКА „ЦОНЧО РОДЕВ“

 – Яна Стоянова Димитрова, гр.Шумен за разказа „Старата ракла“

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 ПЪРВО МЯСТО – Данила Младенова Райчева, гр. Велико Търново за разказа „Бунтът“

ВТОРО МЯСТО – Симона Павлова Павлова, гр. София за разказа „Дядо Христо“

ВТОРО МЯСТО – Светлана Валериева Тушева, гр. София за разказа „Крила“

ТРЕТО МЯСТО – Мария Тодорова Златева, гр. София за разказа „Дълг“

НАГРАДА НА БИБЛИОТЕКА „ЦОНЧО РОДЕВ“– Петя Тодорова Цанева, гр. Русе за разказа „Часовник с обратно броене“

Поднасяме извинение към участниците за невъзможността да ги посрещнем в нашия древен и красив град, и да организираме традиционната тържествена церемония за връчване на наградите в родното място на писателя, поради епидемиологичната обстановка в страната.

През следващите дни на сайта на Читалището и Фейсбук страницата на НК „Цончо Родев“ ще публикуваме и наградените творби.

Щастливи сме, че има будни, интелигентни и талантливи млади хора като Вас, които не само четат, но и творят.

От името на организационния комитет Ви пожелаваме здраве, вдъхновение, творческо развитие и все така да пазите живи в душите си родолюбието, любознателността и идеализма си.

Чрез конкурса за исторически разказ, провеждащ се на всяка нечетна година в нашия град ние, провадийци, пазим жив спомена за човека образец на всеотдайност, щедрост и професионализъм – Цончо Родев. Той остава в сърцата и съзнанието ни преди всичко като скъп приятел, а книгите му, които писателят наричаше „моите деца“, са непреходно наследство, до което поколения българи ще продължат да се докосват с удоволствие.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *