Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!

Инициативата за събиране на стъклени шишенца от парфюми и кремове очаква всички, които имат отношение към рециклирането и този петък, 22-ри октомври. Кампанията стартира преди година и вече има много последователи, разказа за Радио Варна Илиян Илиев – председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). И този „зелен петък“ ви очакват да предадете старите и непотребни стъклени опаковки от 10 до 18ч. във Варна, на адрес ул. „Сава Радулов“ 14. Ще имате възможност да научите и какво освен стъкло се произвежда отново след рециклирането на непотребната стъклария от парфюми и кремове за лице. 

„Донесете ни непотребната опаковка от вашата козметика – стъклено шише от парфюм, бурканче от крем, флакон от дезодорант или пяна за бръснене! Отстранете пластмасовите части от тях, за да улесните рециклирането! В замяна ще получите възможност да си изберете книга и сега през есента ще може да похапнете есенни домашно произведени плодове!“, добавят от ОЦОСУР.

„Непотребните стъклени опаковки предаваме безвъзмездно за преработка в завода в Белослав. Там те биват използвани за производство на сувенири и технически стъкла. 20% от продажбата на тези продукти отива за обновяването на подводница „Слава“ и превръщането й в екоцентър и музей на подводното дело“, разказа още Илиян Илиев. Приходите от рециклирането на металните флакони отиват във фонд „Лист“, средствата, от който се изразходват за екологично образование на деца и младежи, добави Илиев.

Вашето дарение от един лев за всяка взета книга, помага на инициативата да бъде жива и десетки ценни книги да не отидат за рециклиране, разказаха от организацията, като основната цел на този проект е да се подобри информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.

Източник: БНТ

Comments are closed.