Литературен салон „Цончо Родев“ представи Сияна Янева и нейната стихосбирка „Сезони за обичане“

В последните дни на септември в Голямата приемна на Ламбова къща – гр. Провадия, Литературен салон ”Цончо Родев” представи стихосбирката „Сезони за обичане” на нашата съгражданка Сияна Янева.

На срещата присъстваха любители на поезията, нейни съученици и приятели.

„Добър вечер, скъпи гости и добре дошли на четенето на моята първа стихосбирка „Сезони за обичане“.  Радвам се, че заедно ще съпреживеем сбъдването на моя отдавнашна мечта. Казах, че това е първата ми стихосбирка, но не е съмсем така. Преди 15 години, в навечерието на 35 тата си годишнина, аз си подвързах 25 бройки от ето това книжле. Бях решила, че 35 години са половината от един средностатистически човешки живот и по този повод ще зарадвам моите най-близки приятели, като им подаря част от себе си. И още тогава си обещах за 50 си годишнина да издам стихосбирка по правилата, с редактор и чрез издателство. Годините минаваха, аз пишех по всякакви хартийки, по билети и касови бележки, с  химикал, молив и дори с молив за очи. Връщах се към мечтата си и забравях за нея. И както става обикновено в живота, когато дойде подходящото време – ученикът среща учителя. Така тази пролет случайно във фейсбук ми попадна предложение за курс по творческо писане с поетесата Камелия Кондова.  Знаех, че точно от това имам нужда, за да сбъдна мечтата си и веднага се записах.  Благодарение на подкрепата, вдъхновението и вярата на Камелия в мен, днес вие ще имате възможността да чуете част от моите стихове. Да споделя себе си вас чрез поезията, за мен ще бъде едно невероятно преживяване. Надявам се и вие да се почувствате заредени, вдъхновени или поне разтоварени след нашата среща.“ – сподели Сияна Янева.

Авторката прочете свои стихове, родени от силни и неподправени чувства, изящни и силно въздействащи, с чувство за хумор и стил разказа интересни епизоди от живота си.

Така премина тази есенна, творческа  вечер – по  интересен и вълнуващ начин. Присъстващите се докоснаха не само до автора, но и до личността на един творец – интелигентен, търсещ и обаятелен. В края на представянето поетесата поднесе своите най-искрени благодарности на своето семейство – на родителите си, че винаги са я подкрепяли и продължават да я подкрепят, на мъжа до нея за свободата, която и дава да следва себе си и да твори и на децата и, че я вдъхновяват и учат, както и на приятелите си от детинство, затова че заедно вървят през живота.

Вечерта завърши с неформални разговори, смях, спомени, цветя и автографи, и обещания за нови срещи!

Comments are closed.