Ново издание на изложбата на гоблени „Картини с игла и конец“

В навечерието на Цветница – празникът на Провадия и предстоящите светли великденски празници в Художествената галерия се откри осмото издание на изложбата на гоблени „Картини с игла и конец“, организирана от екипа на Читалище „Ал.Константинов 1884” гр. Провадия.

В експозицията  са  включени около петдесет гоблена , изработени от сръчните ръце на  двадесет и трима гобленари  от Провадия, претворили картини с библейски мотиви и битови сюжети, хора, цветя и животни. Много от участниците представиха и навлязлата през последните няколко години нова техника т.н. „диамантени гоблени“. Интерес предизвикаха и великденските яйца и картичките с мотив българска шевица, красивите венци с пролетно-великденски мотиви, както и ръчно изработените детски играчки. В тазгодишната изложба отново беше използвана вълната като изразно средство и материал за творчество чрез техниката „плъстене“ или „мокър филц“.

„Радвам се, че в тия трудни времена на пандемия, загубата и страхът за нашите близки хора не Ви попречи да ни стоплите душите с тези красиви произведения на изкуството за поредна година. Благодаря Ви, че ги споделихте с нас!“ – откри експозицията секретарят на читалището Силвия Боева. Всички участници в изложбата получиха грамоти и подаръци с пожелание  да са здрави, обичани и ценени, да имат много поводи за радост, удовлетворение и усмивки, да ги споделят с любимите си хора и да отделят достатъчно време за хобито си.

На откриването на изложбата присъстваха много близки и приятели на участничките, както и други гости. Изказваме нашата благодарност към екипа на Историческия музей за предоставената ни възможност и към уредника на галерията Йордан Йорданов за съпричастието.

Експонатите ще останат изложени до 6 май 2021 г. Не пропускайте да се насладите на прекрасните „картини с игла и конец“ или пък да си закупите от експонатите на изложбата – венци, медальони, картички и играчки!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *