Творческа среща с доктор Росен Гацин и представяне на книгата „Обесницата“

Заповядайте на 18 февруари 2021 г. от 16:00 ч. в зала „Голяма приемна“ на Ламбовата къща на творческа среща с етнолога Росен Гацин и представяне на книгата „Обесницата“ по повод денят на почит към Апостола на свободата!

За книгата:

Книгата „Обесницата” е издадена през 2010 г. във Варна от Издателство „Дан  график“. Тя представлява художествена литература, която е вдъхновена от научните експедиции на автора в страната и чужбина. Като етнолог той се среща с много хора, които остават трайна следа в съзнанието му.

Героите на книгата са реално съществуващи личности от Родопите, от Северозападна България, от Българските общности на Кримския полуостров, и Бесарабия. Също така са пресъздадени  митични образи от българската традиционна култура. Текстовете в книгата са вдъхновени от легенди, от разкази за самодиви и змейове, за свети места и забравени поличби.

За автора:

Роден e в гр. Варна. Завършва Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ с профил История и Историческия факултет на Софийския университет.

Магистър е по етнология и културна антропология,  Защитава научна степен доктор в научната област „Социални, стопански и правни науки“, с професионално направление „Социология, антропология и науки за културата“ отново  в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Росен Гацин никога не прекъсва връзката с родния Белослав. От 2004 г . е доброволен сътрудник в Читалище „Съзнание ” в Белослав. През декември 2008 е избран за председател на Читалището.

Организатор на краеведска конференция „Читалищни срещи“ и  инициативата „Нощ в Читалището“ – по примера на Европейската нощ на музеите и галериите.

Comments are closed.