Национален конкурс за разказ на историческа тема „Изпитаниe“

В ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПИСАТЕЛ ЦОНЧО РОДЕВ
И НЕГОВАТА СЪПРУГА НАДЕЖДА РОДЕВА
ОБЩИНА ПРОВАДИЯ
И
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „АЛ. КОНСТАНТИНОВ  1884”
ПРОВАДИЯ
О Б Я В Я В А Т
ШЕСТОТО ИЗДАНИЕ
НА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ЦОНЧО РОДЕВ”
ЗА РАЗКАЗ
НА ИСТОРИЧЕСКА ТЕМА „ИЗПИТАНИЕ“
ПРАВО НА УЧАСТИЕ: Участието е индивидуално.

ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: Ученици от цялата страна от 7-ми до 12-ти клас (за учебната 2022- 2023 г.).

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА: Млади хора на възраст от 19 до 35 години

РЕГЛАМЕНТ:

 ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА участва с ЕСЕ.

Обемът на текста  да бъде не повече от 2 страници А4, записан като документ на Word, шрифт Times New Roman, 12 пункта, редова разредка 1,5.

 ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА участва с РАЗКАЗ.

Обемът на текста  да бъде не повече от 4 страници А4, записан като документ на Word, шрифт Times New Roman, 12 пункта, редова разредка 1,5.

Произведението да съдържа послание към читателите по проблемите, свързани с темата. Заглавието  на разказа  или есето не е необходимо да  съвпада с дадената тема, но съдържанието му трябва да се съотнася с нея. Подходяща е всяка една случка или събитие, в които родолюбието и духът на един или повече герои, или на целия българския народ, са подложени на изпитание.

Допустимо е учениците (от първата възрастова група) също да участват с разказ.

 ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Конкурсът е анонимен. Всеки текст да бъде прикрепен към писмото в отделен файл, несъдържащ информация за автора. Заглавието на файла да съвпада със заглавието на творбата. Всяка творба трябва да е придружена от попълнен, подписан и сканиран Формуляр за участие, съдържащ информация за контакт. Формулярът е приложен като отделна страница в настоящия Регламент;

Всеки участник има право да участва с едно или две произведения. Ако са вече публикувани или наградени, нека в имейла (не във файла, в който е текстът на творбата), декларира този факт. Това се прави, за да се избегне плагиатството или разкриването на анонимността, които са изключително нежелани за организаторите;

Не се допуска участие на текстове, изпращани в предишно издание на този конкурс;

Творби, които не отговарят на условията по този регламент, няма да участват в класирането;

Информираме Ви, че личните данни на участниците в Националния ученически конкурс “Цончо Родев” ще бъдат обработени и използвани единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящия конкурс, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни;

Всички права на участниците относно обработката на личните им данни могат да се осъществяват писмено на адреса на конкурса;

Уведомяваме Ви, че снимки или видеозаписи, включващи участници в събитията, свързани с този конкурс, могат да бъдат публикувани с нетърговска цел в електронните и печатните издания;

Творбите за участие в конкурса се приемат до 30 юни 2023 г. само по електронен път на е-mail: nk_rodev@abv.bg;

Церемонията по награждаването ще се състои в края на септември или началото на октомври 2023 г. в гр. Провадия, комплекс Ламбова къща;

 

Тел. за връзка: 0887 794 124 – Антоанета Георгиева

                            051842280 – Силвия Боева-Радева

 

 НАГРАДЕН ФОНД: Осигурен е изцяло от дарения на Цончо Родев, Йоланта Родева и приятели и Дарик Радио (за специалната награда)

 НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ РАЗДАДЕНИ СЛЕДНИТЕ НАГРАДИ:

 ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА:

Първа награда – 250 лева

Втора награда – 150 лева

Трета награда – 100 лева

 

 ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА:

Първа награда –300 лева

Втора награда – 200 лева

Трета награда – 150 лева

 

 Ще бъде присъдена и една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ДАРИК РАДИО в размер на 300 лева на името на родената в Провадия, отишла си без време, талантлива журналистка ЙОВКА ЙОВЧЕВА, приятел и съмишленик на конкурса.

Йовка Йовчева е родена на 16 ноември в град Провадия. Учила е в Хуманитарната гимназия във Варна, където получава златен медал за отличен успех и многостранни интереси. Завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и става парламентарен репортер в БТА. Известно време работи за новините на Нова телевизия. От 2002 г. е журналистка в Дарик радио. Водеща е на предаванията „Междуредие“, „РеАктивно“ и „Кой говори“. През 2014 г. е отличена като Глас на годината на Дарик радио, а през 2020 г. получава наградата „Златната ябълка“ за обективната си работа по темите, свързани с децата, и журналистическата си етика. „Повече от 20 години Йовка Йовчева е ярко присъствие и независим глас в българския радиоефир и чрез предаванията си е работила единствено и само за това да бъдем по-добри човеци, изграждащи едно по-здраво и хармонично общество“ – пишат колегите ѝ. Йовка Йовчева ни напусна на 28 октомври 2022 г.

Формуляр-за-участие

Кой е Цончо Родев?

писател, белетрист

Желанието на повдигне самочувствието и духа на умните, трудолюбиви и талантливи деца на България подтикна един от най-ярките автори на съвременна историческа проза в българската литература  – Цончо Родев, да постави началото на Ученическия литературен конкурс в Провадия. В този град сладкодумният белетрист е роден на 9 юни 1926 година. Баща му е известният адвокат Христо Родев, народен представител, човек със собствена позиция и с будна гражданска съвест. Младите наследници на стария габровски род Родеви (дал на историята ни много именити личности) – Цончо и двете му сестри Христина и Йоланта, са възпитавани в дух на родолюбие и любов към знанието. И тримата завършват висше образование; двете момичета – медицина в чужбина. Най-малкият – Цончо Родев, учи в Първа мъжка гимназия в Провадия, откъдето е изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т. нар. Народен съд след 9 септември 1944 година. Впоследствие Цончо Родев завършва гимназия във Варна, а после – Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на “народен враг” той няма право да практикува… Така се отдава на страстта си от  ученическите и студентските години – литературата. Несправедливо нанесената рана той превръща в сила, с която осмисля не само своя живот, но и живота на другите.

            С многобройните си очерци, разкази и романи Цончо Родев присъства в българската литература вече близо 60 години. Открил призванието си в историческата белетристика, пресъздава ярки моменти от българската история – трагични и звездни. Надниква и в морските дълбини, на които също са посветени част от книгите му. За това му помага и опитът на водолаз – един от основателите на подводната  археология е в България.

            Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите „Добри Чинтулов” и „Д-р Иван Селимински”. В продължение на 18 години писателят изследва историята на град Сливен  и областта. Трилогията „Тътени” (1980), „Бурята” (1986), „И стана ден” (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град. През 2000 г. Соня Келеведжиева издава монография за писателя – „Цончо Родев – един живот за България“. През 2006 г. Общинския съвет – гр. Сливен удостоява Цончо Родев с наградата „За граждански принос”.

Национален конкурс за разказ на историческа тема „Изпитаниe“

През 2005 г. известният български писател Цончо Родев направи щедро дарение, за да поощри младите литературни дарования от Провадия – града, в който авторът на исторически романи е роден.
По негова идея ентусиасти от Литературния клуб към читалище “Алеко Константинов” в Провадия решават всяка нечетна година в града да се организира ученически конкурс за исторически разказ или есе. Инициативата е щедро спонсорирана от писателя, от сестра му, швейцарската лекарка д-р Йоланта Родева (която ни напусна през ноември 2008 г.), и от приятели.

Председател на журито

Бойко Ламбовски

Известен български поет, публицист, есеист, преводач. Бил е член на журито на многобройни национални литературни конкурси, сред които: Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев", Националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ , Националната Славейкова награда за лирично стихотворение, Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ , Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“, Националния ученически конкурс "Бодлите на таралежите" и др. Председател е на българския П.Е.Н.-център от 2014 г.

2021 - Жури на конкурса

Валентина Кирова

българист и историк, един от културтрегерите на провадийската общественост, дългогодишен редактор на вестник „Провадия плюс“

Сия Васева

историк, театрал, педагог, един от директорите в 90-годишната история на Средно училище „Д. Благоев“ – гр. Провадия

Марта Радева

една от любимите учителки на провадийските деца – литератор, учител на годината за 2015, с отличия от национални литературни конкурси, съставител на сборника „Афоризми, сентенции, размишления задевки“ с автор Цончо Родев

Нели Евтимова

учител по български език и литература във второ Основно училище „Иван Вазов“

Антоанета Георгиева

филолог, поетеса, автор на стихосбирката „Нюанси на бялото“ и детската книга със стихове „На седем“